Synas högt på Google gratis - Snabbguide

 
Etta på google.jpg
 

Få din hemsida att synas högt på Google gratis

Visst kan man få sin hemsida att synas högt på Google utan att det kostar något. Det kallas SEO som står för Search Engine Optimization och på svenska blir det sökmotoroptimering eller det kortare sökoptimering. Det kräver en hel del arbete dock. Här bjuder vi på en guide till hur du kommer högt på Google – gratis.

Först och främst behöver du ha en hemsida som är byggd på rätt sätt. Det är något du kan kontrollera genom verktyget SEOquake som finns som tillägg till Chrome. Bland annat ska du kontrollera att din sida har:

  • Robots.txt

  • Sitemap

  • ett språk inställt för hemsidan

  • ett konto i Google Analytics kopplat till sidan

Om någon har hjälpt dig bygga hemsidan ska detta vara inkluderat i leveransen av hemsidan. Det är inget som någon ska ta mer betalt för, eftersom det ingår i grunden till en korrekt byggd hemsida. Se även grunderna i SEO för att fördjupa dig i ämnet.

Synas gratis på google.jpg

När ska din hemsida synas?

När du har kontrollerat att din sida är korrekt byggd måste du fundera på när du vill att din sida ska synas. Du vill ju så klart att din sida ska synas högt på Google när personer söker efter produkter och tjänster som du erbjuder, alltså när det är relevant för dig att synas. Du behöver ta fram ord och fraser som är viktiga och relevanta för dig.

Därefter behöver du kolla att det finns tillräcklig sökmängd på orden eller fraserna du har valt för att det ska vara värt att arbeta med dem. Du vill också kontrollera att det finns en chans att komma högt på dessa sökord och fraser, hur många andra arbetar med just de orden och hur bra har det gjort sökoptimeringen? Är det stor konkurrens och många som har genomfört ett gediget sökoptimeringsarbete kan det vara värt att försöka hitta alternativ till sökorden och fraserna eller göra dem lite smalare för att lättare komma på förstasidan i Googles sökresultat.

Tips: Testa verktyget ubersuggest från Google-gurun Neil Patel för att se sökvolym och svårighetsgrad på dina sökfraser.

Varför ska du synas högt?

Det kan tyckas vara en dum fråga, du vill antagligen ha fler besökare till din sida för att ha en större chans att göra dem till kunder. Men frågan är på vilket sätt du gör dem till kunder? Vad vill du att de ska göra när de kommer in på din hemsida? Vill du att de ska ringa dig, kontakta dig via ett formulär eller genomföra ett köp direkt på sidan?

Detta är viktigt för hur sidan du har sökmotoroptimerat ska utformas. Det handlar ju inte bara om att synas högt på Google, utan också om att förvalta den position du jobbar dig upp till. 

Hur gör du rent praktiskt för att synas i toppen på Google?

När hemsidan är i gott skick och du valt ord eller fraser du vill jobba med är det dags att sätta igång med en så kallad landningssida. Landningssidan är en sida på hemsidan vars hela poäng och fokus är att vara bra utformad för just det sökord eller den sökfras du valt att jobba med på den sidan. Viktigt är att du bara jobbar med ett ord eller en sökfras per sida. Det är inte en bra ide att jobba med flera ord eller fraser på en och samma sida, då är det bättre att göra flera olika landningssidor.

Det verkar jobbigt att synas gratis. Finns det snabbare sätt till toppen?

Självklart kan du betala dig hela vägen upp till toppen av Googles resultat. Det är ofta ett väldigt effektivt sätt att få kunder snabbt. Då pratar vi Google Ads, alltså betalda annonser i topp på sökfältet. Se vår Checklista för Google Ads om du vill göra det gratis.

Lycka till!

Hasan FranssonComment