SEO ABC grunder.jpg
 
 

Grunderna i SEO – Hjälp med Google sökoptimering för hemsidor

Grunderna i SEO, eller sökmotoroptimering på Google är arbetet med att optimera en hemsida så att Google finner den relevant och pålitlig. Om du vill få fler som söker på Google att hitta till din säljande hemsida men inte har möjlighet att lägga oerhörda mängder tid eller pengar på att attrahera besökare finns det några grunder som du bör lägga ditt krut på.

Du ska dock inte anpassa dina sidor för Googles skull utan du ska ha dina besökares bästa i åtanke. Om besökarna gillar vad de får kommer Google att gilla vad du levererar. Sedan finns det självklart en teknisk aspekt i arbetet som kommer få Google att gilla dina hemsidor lite extra. 

Vi på Raqs webbyrå rankar högst på söktermen “Ny hemsida”

Dela upp texterna på hemsidan – Sökoptimering handlar om att ranka högt på mycket

Google älskar när man gör det extra tydligt vad en sida handlar om. Erbjuder du många olika tjänster ska du ha en undersida per tjänst du erbjuder. Håll dina sidor runt 400-600 ord för att både läsare och sökmotor ska snappa upp vad du vill förmedla. 
Har du ett blogginlägg eller en faktasida som är längre än 2000 ord bör du överväga att dela upp den i två delar. Dock så ska du lägga krut på SEO-fraser som är extra relevanta för dig och sikta på att ha över 1000 ord på dessa.

Sätt en tydlig rubrik – Google vill att du är tydlig

H1:an är den rubriken som berättar vad en sida handlar om. Se till att den sökfras du vill synas på finns i rubriken och säkerställ att varje sida har max en H1:a. För att dela upp texterna kan du använda dig av rubrik H2 upp till H6. Använd olika varianter eller synonymer av din sökfras på de olika rubrikerna. Ta Googles sökordsplanerare till hjälp för att hitta en optimal rubrik baserat på vad människor söker efter. 

Titeln och beskrivningen på Googles sökresultat

Beskrivande titel – Syns i sökresultatet på Google

Titeln är vad som syns överst i Googles sökresultat som rubrik. Det är det första en besökare ser och är ofta den avgörande faktorn om sökaren väljer att klicka in hos dig eller någon annan. Ju fler som klickar in hos dig när de ser din sida desto högre kommer du att hamna i sökresultatet över tid. 

Mobilt först – Människor vill ha hjälp på språng

Majoriteten av söken på Google sker numera från telefonen. Se till att alla dina sidor är optimerade för och ser bra ut från mobilen. Man ska kunna komma åt alla knappar och menyer. Sedan ska telefonnummer och mejladresser vara klickbara och tydliga. Tänk även på att det inte ska vara för många klick innan Call To Action.

Säkerhet och hastighet - Googlare har inget tålamod

Om det tar längre tid än 3 sekunder att ladda din sida kommer du garanterat förlora många besökares tålamod. Säkerställ att du inte tappar viktiga kunder enbart på grund av att de tröttnat på att vänta.
En av sakerna som klättrat i värde som rankingfaktor är säkerheten på hemsidan. Det enda du behöver säkerställa är att du har ett Https certifikat installerat.

Är det allt som krävs för en lyckad sökoptimering på min hemsida?

Det finns ytterligare ett hundratal faktorer som Google tittar på men håller du dig till ovanstående och följer tipsen i den optimala landningssidan har du kommit en bra bit på vägen till att bli sökmotorernas förstahandsval. Eller så hjälper vi dig så att du kan fokusera på det du är bra på.

Google släppte för några år sedan en handbok i grunderna för SEO för dig som verkligen vill djupdyka i ämnet.

Ta hjälp med SEO eller optimera själv?

Sökoptimeringen är inte något quickfix utan det är viktigt att din hemsida har en bra grund att stå på för att du ska kunna ranka högt. Mycket av informationen är gratis och det finns oändligt med informationssidor och utbildningar på alla nivåer. Vår erfarenhet visar att de som lyckas ranka högst är de som först tar hjälp och sedan är aktiva själva med innehåll på sin hemsida. Då vet man att grunderna sitter och man kan fortsätta optimera för nya fraser själv. Då Googles algoritmer ändras ständigt kan det vara en utmaning att hålla koll själv så en knuff i rätt riktning räcker ofta långt.

Lycka till!

Ring oss så hjälper vi dig med SEO i Stockholm och övriga Sverige!