Responsiv hemsida - Vad är det?

Responsiv hemsida.jpg

Responsiv hemsida

När man talar om responsiv webbdesign så kan man ofta referera det till reklam för bilar där de skryter om responsiv styrning eller responsiva bromsar. Vad just det innebär betyder att bilen reagerar på förarens behov. När du trycker fötterna mot bromsen eller rör lite lätt på ratten, så svarar bilen direkt genom att antingen stanna eller svänga. Det är nästan som att bilen förutser dina behov, och samma sak kan sägas om responsiv webbdesign.  

Vad är då egentligen en responsiv hemsida?

För ungefär 15 år sedan surfade de flesta människor på nätet via en stationär dator från sitt hem. Med den digitala teknologins framfart kan man verkligen säga att den tiden är förbi och har definitivt ändrats. Numera har vi tillgång till det stora Internet i princip överallt, då nästan alla äger en smartphone.

Responsiv design är därför riktad till att tillhandahålla den bästa möjliga användarupplevelsen genom en bred räckvidd av plattformar, vare sig du surfar på en PC, Mac, en surfplatta eller helt enkelt din smartphone.

En responsiv hemsida betyder alltså att din hemsida anpassar sin layout, design och storlek oavsett vilket verktyg man än använder för att surfa med.  Det är i princip essentiellt numera i den digitala världen att ha en responsiv hemsida och är därför också en stor fördel för ditt företag i frågan om du vill generera mycket trafik till din site eller inte.

Potentiella kunder som använder sin smartphone för att surfa in på din sida kommer snabbt att gå vidare till dina konkurrenter om dina bilder till exempelvis inte anpassar storleken utefter deras skärm och därmed gör det svårt för dem att läsa innehållet. Är sidan responsiv så kommer den snabbt att anpassa sig oavsett enhet och då är den klassad som så användarvänlig som möjligt.

Hur fungerar responsiva hemsidor?

Responsiva sidor använder ett verktyg som på engelska kallas för ‘’fluid grids’’. På ren svenska så översätts det till fluid nät. Det betyder att alla element på din sida är storleksjusterade i proportion, och inte i pixlar. Har du till exempel tre kolumner så ska du inte veta exakt hur breda de ska vara, utan snarare hur breda de ska vara i relation till de andra kolumnerna - så att designen hålls snygg och simpel när man tittar på det via en liten skärm.

Några andra saker som kan vara komplicerade som man också måste tänka på är grafiken, storleken på bilder och nedladdningshastighet. På mobila enheter är det viktigt att tänka på att inte ha överdrivet stora bilder - till skillnad från en laptop t.e.x - så att sajten inte tar alldeles för lång tid att ladda och kan visas på en smartphone.

Det kan vara knepigt att klura ut responsiv webbdesign. Självklart kan du lära dig själv men det finns också lite olika alternativ ifall att du inte har tiden eller orken. Man kan till exempel köpa en responsiv mall nästan överallt på nätet nuförtiden, eller helt enkelt ta hjälp av en webbdesigner. Köper du en hemsida här på Raqs så hjälper vi dig självklart och ser till att din nya hemsida är responsiv och anpassningsbar till alla enheter.
Direkt från start.


Hasan FranssonComment