Professionell hemsida - förmedla rätt känsla

 
Professionell hemsida.jpg
 

Professionell hemsida

Skapa en professionell hemsida med den rätta känslan - här har vi samlat ett par tips till dig för att göra det så enkelt som möjligt för dig i ditt mål mot en tilltalande design. Det handlar om att bygga förtroende. Dina eventuella kunder kommer sällan sätta tillit till en hemsida som inte är navigerbar eller ser ut att vara gjord i all hast.

Du vill förmedla känslan av att de ska kunna lita på dina tjänster, produkter och ditt utbud från sekunden de letar sig in till din hemsida.

Alla som jobbar med att bygga hemsidor - vare sig man är en amatör eller en professionell webbdesigner - vill naturligt att sidan ska se bra ut. Den ska helst vara visuellt tillfredsställande för ögonen. Men bara för att hemsidan ser bra ut behöver det inte nödvändigtvis betyda att hemsidan ser professionell ut. Du vill så klart se till att förmedla rätt känsla och budskap till dina kunder och när folk surfar in på din sida.

Många hemsidor kan lida av så kallad visuell överbelastning, vilket gör att kunder och potentiella samarbetspartners lätt tröttnar och lämnar sidan för att söka sig vidare till dina konkurrenter istället.

Håll designen simpel

Försök att hålla designen på din hemsida så enkel som du bara kan. Tänk att den ska vara snygg och stilren för att locka dina kunder och ge dem ett så professionellt intryck som möjligt. Det är lätt hänt att gå överstyr och lägga till mycket färger, ramar eller skuggor på sidan i tron om att det ska se bättre och mäktigare ut - men i många fall blir det en visuell överbelastning för personen som besöker din sida och då blir de istället avskräckta från att besöka igen. Tänk istället så minimalistiskt som möjligt när du skapar din sida.

En visuell överbelastning innebär att det blir svårt att hålla sig fokuserad och titta på din sida, då det kan finnas för många distraktioner. Tänk således också på att koordinera dina färger och inte mixa dem hur som helst.

Gör hemsidan lättnavigerad

När kunder och andra företag surfar in på din sida är det mycket viktigt att den är lätt att navigera igenom på ett funktionellt sätt. Härlig, organiserad och enkel webbdesign är ett mål man ska sträva efter. Människor som surfar omkring på nätet tenderar ofta att vilja hitta saker relativt snabbt och det är just vad du vill att dina kunder ska kunna göra hos dig. Hittar man inte det man söker efter är det lätt hänt att frustrationen tar vid och då letar man vidare på en annan sida.

Eftersom det numera är vanligare att använda sin smartphone än en laptop när man surfar är det också extra viktigt att din hemsida är mobilvänlig. Om du vill veta om din sida är mobilvänlig kan du göra Googles mobilvänlighetstest. Skriv bara in din adress sökrutan så får du ett resultat och förslag på vad du kan göra.

Skriv professionella och informativa texter

Att skriva en välformulerad och professionell text kan vara svårt, men det gör ytterst mycket för ditt företags image på nätet. Många tror att texterna på en hemsida inte betyder lika mycket som allt annat, men det är en generell missuppfattning. Texterna är en del av helheten. Har du stavfel eller dåligt ihopsatta meningar kommer inte din hemsida att se professionell ut.

Håll koll på dina texter och det som skrivs. Använd rätt typsnitt beroende på vad för typ av företag eller hemsida du har. Dina typsnitt är viktigare än du tror och kan förmedla olika känslor hos dina läsare. Du vill därför att typsnitten ska representera ditt företags stil.

Det är viktigt att se till att det inte finns några stav eller grammatikfel och att det du skriver är informativt och fångar läsaren. Du måste se till att kvalitén på dina texter är utomordentliga och innehållsrika, så det kan vara en bra idé att hyra en skribent eller sökmotorkonsult om du känner dig osäker.

Använd stora och högkvalitativa bilder

Du får din hemsida att sticka ut mer om du använder stora, vackra och högkvalitativa bilder som fångar din läsare snabbt. Det kan vara så att bilderna gör att din hemsida blir lite långsammare, men det kan det vara värt i och med att det kommer att få din sida att se väldigt professionell ut. Dock så gäller det att hitta avvägningen mellan hastighet och design. När vi bygger hemsidor ser vi till båda aspekterna.
Behöver du gratis bilder att använda till din professionella hittar du dem bland annat på unsplash.

Lycka till och ring gärna om du undrar något eller vill att vi tittar på din hemsida.