Skapa en ny enkel hemsida - hur gör man det?

 
Enkel hemsida.jpg
 

Enkel hemsida

En enkel hemsida, hur svårt kan det vara egentligen? De flesta människor förutsätter att de kan hitta ditt företag på nätet genom en hemsida. Oavsett om det handlar om att du säljer dina produkter online, eller om du helt enkelt vill kunna förse dina kunder med information om ditt företag och dina kontaktuppgifter, är det i dagens marknad nästan essentiellt att ha en hemsida. Det ger dina kunder en chans att lätt hitta dig online och se vad just du kan erbjuda dem.

Innan du skapar din första hemsida är det oftast en bra idé att tänka på vad du skulle vilja uppnå med den. Vill du sälja produkter? Hyra ut dig själv som konsult? Eller kanske skriva inspirerande texter? Allt det är möjligt och det är endast din fantasi som sätter gränserna. Sök gärna på dina konkurrenters hemsidor och se hur deras är uppbyggda och skriv ner en lista på hur du skulle vilja att din egen såg ut och vad den ska innehålla. Det kan hjälpa dig att få en klarare bild av vad som skulle fungera bäst för dig i processen av att skapa just din portal.  

För att skapa en enkel hemsida behöver du följa 4 steg. I det här inlägget tar vi ett steg i taget och förklarar det hela utförligt så att du kan känna dig bekväm när du väl bestämmer dig för att börja.

Registrera ett domännamn till hemsidan

Först och främst kommer din hemsida behöva ett namn. Ditt domännamn är något som borde reflektera dina produkter och tjänster så att dina kunder enkelt kan hitta dig via en sökmotor. Oftast är ditt domännamn efterliknande ditt företagsnamn. Ditt domännamn är också det som kommer användas som din mailadress. Du kan självklart använda en gratis mailadress - som till exempel Gmail eller Hotmail - men att skicka mail till dina kunder från en företagsmail är mer professionellt och ger både dig och ditt företag en bättre image.

Att komma på ett bra domännamn kan vara en knepig uppgift, så här är några tips på vad du kan tänka på:

  • Det ska helst vara medryckande och lätt att komma ihåg, då är det större chans att dina kunder sprider ordet till andra om din hemsida.

  • Håll det gärna så kort som möjligt och använd inga nummer eller bindestreck, det gör det enklare att stava till.

  • Försök att vara så unik som möjligt när du väljer ditt namn, du vill helst inte bli förväxlad med någon annan hemsida ute på nätet.

Ditt domännamn skulle kunna vara taget redan. För att se om domännamnet finns tillgängligt och vara säker på att just du kan använda det kan du surfa in på valfri domänregistrerare som tex Loopia.se eller one.com och testa. Du kan även använda dig av en annan toppdomän än .se eller .com. .Nu är även den väldigt gångbar i Sverige. Google hävdar att de inte gör skillnad på toppdomäner så det är bara att välja fritt från alla nya som har kommit. Är du extra modern kanske du vågar testa den senaste .co.

Hitta och välj ett webbhotell som hostar din hemsida

Du behöver hitta ett webbhotell för att kunna få ut ditt domännamn på Internet. De flesta internetleverantörer erbjuder denna tjänsten. Om man är nybörjare och precis startat är det lättast att köpa ett webbhotellspaket, då betalar du en fast summa varje månad där många olika funktioner ingår. Dessutom får du oftast flera olika mailadresser att använda om du skulle vilja. Kostnaden för detta kan variera beroende på hur stor din hemsida är och hur många besökare den har.

Squarespace eller Wordpress -
Välj plattform för att bygga hemsidan

Om du vill bygga en funktionell, effektiv och professionell hemsida rekommenderar vi att man väljer en hemside-plattform. Det är en så kallad CMS-programvara (content management system) som kan hantera och publicera olika typer av innehåll. Du kan välja att bygga upp den helt själv, eller ta hjälp av någon. Det kan vara olika avancerat beroende på vad du vill ha för typ av funktioner på din sida. Om du t.ex vill ha en inbyggd webshop kan det vara värt att titta på att hyra någon professionell som kan göra jobbet åt dig och även förse dig med råd på framgångsrik web design.

Det finns många olika plattformar att välja mellan, den mest använda och populäraste globalt sett är Wordpress. Wordpress är gratis, relativt lätt att lära sig om man är en nybörjare och väldigt anpassningsbart beroende på vad för typ av hemsida du vill ha. Dock så kräver Wordpress att du sätter du sätter dig in i funktioner och koder.
Vi använder oss av Squarespace som är ett mycket enklare verktyg och som gör att du kan snabbt ändra din hemsida själv.

Förbered innehållet till din hemsida

För att du ska kunna bygga en optimal hemsida är det viktigt att du tänker på vad du vill att dina kunder ska kunna göra på din sida. Vill du ha en onlinebutik? Eller kanske starta en blogg om ditt liv? Kanske är du fotograf och vill ha en portfolio? Det är viktigt att sidan är lättnavigerad och att saker och ting inte är svåra att hitta samt att all relevant information finns klart och tydligt.

En hemsida som har en bra design och är enkel att förstå gör att ditt företag kommer sticka ut och dessutom se mer professionellt ut. Att ha bilder och bra information och texter om dina produkter eller tjänster gör att dina kunder kommer känna sig bekväma med att handla från ditt företag. Tänk på att alltid inkludera dina kontaktuppgifter så att dina kunder på ett smidigt sätt kan nå dig ifall att de skulle ha några frågor.

Tycker du att det låter omständigt att skapa en enkel hemsida?

Vi på Raqs gör allt ovanstående till dig, snabbt och säljande.