Enkel hemsida – skapa egen hemsida

Lär dig skapa en enkel och effektiv hemsida med Raqs SEO-byrås omfattande guide. Från att välja rätt domännamn till att förbereda innehållet, denna guide täcker allt du behöver veta för att bygga din egen webbplats.

Sammanfattning av artikeln om att skapa nya hemsidor

  1. Att välja ett lättanvänt CMS (Content Management System) är avgörande för att enkelt kunna publicera och hantera innehåll.

  2. Definiera målet med din hemsida och undersök konkurrenternas webbplatser för inspiration och riktning.

  3. Välj ett passande domännamn som reflekterar ditt företag och är lätt att komma ihåg.

  4. Hitta ett pålitligt webbhotell och välj en plattform som Wordpress eller Squarespace för att bygga din hemsida.

  5. Förbered innehåll som är både engagerande och SEO-optimerat för att locka och behålla besökare.

  6. Raqs erbjuder professionell hjälp för att skapa en säljande och sökmotoroptimerad hemsida.

Enkel hemsida

En enkel hemsida, hur svårt kan det vara att skapa egentligen? Hur långt är ett snöre? Det enklaste sättet att skapa en hemsida på är att använda ett lätthanterligt cms, content management system. Cms:et gör att du kan publicera text och bilder på ett snyggt sätt tillsammans. Men innan du är där finns det några saker som kan vara bra att tänka på innan. Här har vi skrivit en guide till dig som vill skapa en hemsida från grunden.

Skapa hemsidan själv

Skapa egen hemsida

Den lite svårare vägen till en enkel hemsida är att göra det själv och då är det några saker som du behöver börja med som du kanske inte har tänkt på. Vilken väg du än väljer så är en hemsida en bra investering om du precis har startat företag. För de flesta människor förutsätter att de kan hitta ditt företag på nätet genom en hemsida.

Oavsett om det handlar om att du säljer dina produkter online, eller om du helt enkelt vill kunna förse dina kunder med information om ditt företag och dina kontaktuppgifter, är det i dagens marknad nästan essentiellt att ha en hemsida. Det ger dina kunder en chans att lätt hitta dig online och se vad just du kan erbjuda dem.

Vad är målet med hemsidan du skapar?

Innan du skapar din första hemsida är det oftast en bra idé att tänka på vad du skulle vilja uppnå med den. Vill du sälja produkter? Hyra ut dig själv som konsult? Eller kanske skriva inspirerande SEO-texter? Allt det är möjligt och det är endast din fantasi som sätter gränserna.

Kolla in konkurrenterna

Sök gärna på dina konkurrenters hemsidor och se hur deras är uppbyggda och skriv ner en lista på hur du skulle vilja att din egen såg ut och vad den ska innehålla. Det kan hjälpa dig att få en klarare bild av vad som skulle fungera bäst för dig i processen av att skapa just din portal.

Vi har sammanfattat processen att skapa en enkel hemsida i fyra steg. I det här inlägget tar vi ett steg i taget och förklarar det hela utförligt så att du kan känna dig bekväm när du väl bestämmer dig för att börja.

Innan man sätter igång och skapar en egen hemsida har de flesta många frågor. Nedan är fyra vanliga frågor och svaren på dem.

  • Vissa domänhanterare är optimerade för vissa plattformar och kan fungera bättre eller sämre beroende på vilken plattform hemsidan är byggd i. Men på det stora hela spelar det inte så stor roll var du har din domän registrerad.

  • Domänhanterare är där du har din domän registrerad. I praktiken är det bara en massa tecken som gör att din domän har en egen och unik identitet. Webbhotellet är där din hemsida "bor", alltså en plats på internet som huserar dina texter, bilder och allt annat som hemsidan innehåller. Genom Squarespace kan du registrera en domän (så länge det inte är en .se-domän) och de har webbhotell inbyggt.

  • Det gör det absolut! Beroende på vad du vill ha för funktionalitet på hemsidan och vad som är viktigt för dig spelar valet av CMS stor roll. Det absolut vanligaste CMS:et är Wordpress, vilket förmodligen är de som flest känner igen också. Wordpress är bra och har allt du kan tänkas behöva, MEN det är också ett ganska svårt CMS att bygga sin hemsida i. För att få en snygg sida som är korrekt byggd så krävs det att du har koll på kodning.

    Vill du kunna hantera din sida själv och uppdatera bilder och texter skulle vi rekommendera Squarespace, som vi jobbar i. I Squarespace finns allt du behöver inbyggt; funktionalitet, design och SEO. Du behöver inte vara utvecklare för att kunna hantera sidan och du är snabbt igång – två starka argument för Squarespace enligt oss.

  • Absolut! Att arbeta med SEO är att se till att ditt digitala skyltfönster ser bra ut. Oavsett om du kommer högt upp i Googles sökresultat eller inte så är det viktigt att du ser bra ut när folk väl hittar ditt företag i sökresultatet. Bra SEO handlar i grund och botten om att göra hemsidan besökvänlig – vilket så klart är ytterst viktigt för besökares intryck av ditt företag.

Skapa hemsida

Behöver du en enkel hemsida snabbt?

Kontakta oss och kom igång snabbt. Vi hjälper dig med det tekniska, texterna och att hitta rätt bilder. Så kan du fokusera på det roliga. Ditt företag eller din passion.

Vi har en sökoptimerad och säljande hemsida lanserad och klar inom en månad. Det är den lätta vägen att gå för att skapa en hemsida. Kontakta oss på Raqs så skapar vi hemsidan åt dig.

Skapa hemsida – steg för steg

1. Registrera ett domännamn till hemsidan

Först och främst kommer din hemsida behöva ett namn. Ditt domännamn är något som borde reflektera dina produkter och tjänster så att dina kunder enkelt kan hitta dig via en sökmotor. Oftast är ditt domännamn efterliknande ditt företagsnamn.

Ditt domännamn är också det som kommer användas som din mejladress. Du kan självklart använda en gratis mejladress – som till exempel Gmail eller Hotmail – men att skicka mejl till dina kunder från en företagsmejl är mer professionellt och ger både dig och ditt företag en bättre image.

Att komma på ett bra domännamn kan vara en knepig uppgift, så här är några tips på vad du kan tänka på:

  • Domännamnet ska helst vara medryckande och lätt att komma ihåg, då är det större chans att dina kunder sprider ordet till andra om din hemsida. Och de kan hitta dig.

  • Håll det gärna så kort som möjligt och använd inga nummer eller bindestreck, det gör det enklare att stava till.

  • Försök att vara så unik som möjligt när du väljer ditt namn, du vill helst inte bli förväxlad med någon annan hemsida ute på nätet.

Om domännamnet är taget

Ditt domännamn skulle kunna vara taget redan. För att se om domännamnet finns tillgängligt och vara säker på att just du kan använda det kan du surfa in på valfri domänregistrerare som t.ex. Loopia.se eller one.com och testa. Du kan även använda dig av en annan toppdomän än .se eller .com. Toppdomänen .nu är även den väldigt gångbar i Sverige. Google hävdar att de inte gör skillnad på toppdomäner så det är bara att välja fritt från alla nya som har kommit. Är du extra modern kanske du vågar testa den senaste .co.

2. Hitta och välj ett webbhotell som hostar din hemsida

Enkel hemsida skapad i Squarespace

Du behöver hitta ett webbhotell för att kunna få ut ditt domännamn på Internet. De flesta internetleverantörer erbjuder denna tjänsten. Om man är nybörjare och precis startat är det lättast att köpa ett webbhotellspaket, då betalar du en fast summa varje månad där många olika funktioner ingår.

Dessutom får du oftast flera olika mejladresser att använda om du skulle vilja. Kostnaden för detta kan variera beroende på hur stor din hemsida är och hur många besökare den har. Läs vår guide om webbhotell till wordpress om du funderar på Wordpress som verktyg.

Observera att vissa verktyg, som Squarespace, inkluderar webbhotell vilket gör att du inte behöver ha det genom domänhanteraren.

3. Squarespace eller Wordpress – välj plattform för att bygga hemsidan

Enkel hemsida i Squarespace

Om du vill bygga en funktionell, effektiv och professionell hemsida rekommenderar vi att man väljer en hemside-plattform. Det är en så kallad CMS-programvara (content management system) som kan hantera och publicera olika typer av innehåll. Du kan välja att bygga upp den helt själv, eller ta hjälp av någon.

Det kan vara olika avancerat beroende på vad du vill ha för typ av funktioner på din sida. Om du t.ex. vill ha en inbyggd webbshop kan det vara värt att titta på att hyra någon professionell som kan göra jobbet åt dig och även förse dig med råd på framgångsrik webbdesign.

Det finns många olika plattformar att välja mellan, den mest använda och populäraste globalt sett är Wordpress. Wordpress är gratis, relativt lätt att lära sig om man är en nybörjare och väldigt anpassningsbart beroende på vad för typ av hemsida du vill ha. Dock så kräver Wordpress att du sätter du sätter dig in i funktioner och koder.

Vi använder oss av Squarespace som är ett mycket enklare verktyg och som gör att du kan snabbt ändra din hemsida själv.

4. Förbered innehållet till din hemsida

Enkel hemsida innehåll content

För att du ska kunna bygga en optimal hemsida är det viktigt att du tänker på vad du vill att dina kunder ska kunna göra på din sida. Vill du ha en onlinebutik? Eller kanske starta en blogg om ditt liv? Kanske är du fotograf och vill ha en portfolio?

Navigering på hemsidan

Det är viktigt att sidan är lättnavigerad och att saker och ting inte är svåra att hitta samt att all relevant information finns klart och tydligt. Säkerställ även att din hemsida är anpassad för SEO så att du snabbt kan få nya kunder.

Bra innehåll är grunden när du skapar en hemsida

En hemsida som har en bra design och är enkel att förstå gör att ditt företag kommer sticka ut och dessutom se mer professionellt ut. Att ha bilder och bra information och texter om dina produkter eller tjänster gör att dina kunder kommer känna sig bekväma med att handla från ditt företag. Tänk på att alltid inkludera dina kontaktuppgifter så att dina kunder på ett smidigt sätt kan nå dig ifall att de skulle ha några frågor.

Tycker du att det låter omständigt att skapa hemsida?

Vi på Raqs gör allt ovanstående till dig. Snabbt, snyggt och sökmotoroptimerat.


Föregående
Föregående

Professionella hemsidor åt företag – förmedla rätt känsla

Nästa
Nästa

Skriv för människor, inte sökmotorer