Köpa en befintlig hemsida - vad ska du tänka på?

 
köpa hemsida.jpg
 

Köpa en hemsida

Att köpa en befintlig hemsida kan ha sina fördelar och nackdelar. Utöka verksamheten med ytterligare tjänster eller att man vill ha fler sidoinkomster är vanliga orsaker att köpa en hemsida. Andrahandsmarknaden på hemsidor är ganska god så länge vissa kriterier är uppfyllda. Om du inte känner dig manad att skapa och bygga din egen hemsida, kan det vara en god idé att köpa en som redan är klar och redo att sättas igång för ditt företag direkt. Du kan antingen köpa en helt ny eller en som redan existerar. Allt beror lite på vad du är ute efter i ditt sökande och vad som kommer fungera bäst för dig.

Att köpa en hemsida är ett stort val. Det är viktigt att du tar din tid och gör research innan du bestämmer dig för att slå till. Ta inga hastiga beslut och se till att planera. Innan du lägger ner dina hårt förvärvade pengar på en ny hemsida så finns det några viktiga saker att tänka på. I det här inlägget så kommer vi med goda råd och tips om hur du bäst gör för att slippa möda och besvär och kanske till och med sparar tusentals kronor.

Hemsidans historia

Bland det första du borde göra är att kolla historiken på den hemsidan du har ögonen på. Du behöver veta hur länge hemsidan har funnits och vem som har ägt den förut. Hemsidor som har varit i funktion länge är mer stabila, har säkerligen genererat inkomst över åren och kommer vara lättare för dig att publicera i.

Det finns även olika verktyg att använda för att titta på vem som ägt hemsidan och ifall det finns någonting som ser misstänksamt ut. Ett bra verktyg är Whois History, det du gör då är att du skriver in den specifika hemsidans URL-länk i sökfältet och vips, så får du upp hela historiken.

Vilken plattform är hemsidan byggd på?

Du behöver veta vilken plattform din hemsida är byggd på. Det finns flera olika, som vi nämnt tidigare, t.ex Wordpress, Joomla, Squarespace eller något CMS. Genom att ta reda på den här informationen kommer du att få reda på hur enkelt eller svårt det kommer att bli att underhålla din nya hemsida. Du kan så klart också hyra någon som är expert på den plattformen som hemsidan är uppbyggd på.

Titta på SEO och mängden trafik till sidan

En annan mycket viktig sak att titta på och researcha lite innan du köper hemsidan är kvaliteten på trafiken till den. Är hemsidan sökmotoroptimerad eller inte alls? Drar den till sig mycket besökare eller är det något du kommer behöva lägga ner mycket tid på för att förbättra? Mycket trafik till din webbplats innebär potentiellt mer pengar för dig.

Innan du blir för fäst på en potentiell hemsida så kan du enkelt göra en snabb Google-sökning på den för att se hur den står till. Är den rankad högt upp? Har den bra sökord inkorporerat i texterna och i innehållet? SEO är bland det viktigaste när det kommer till hemsidor, just för att fler människor ska hitta till dig. I samband med detta behöver du veta hur hemsidan tidigare har blivit marknadsförd och vad du behöver göra för att hålla dig relevant jämfört med dina konkurrenter.

Redigering av hemsidan

Att köpa en hemsida är enkelt. Att göra nödvändiga ändringar kan dock vara svårare. Ett stort mål med att köpa en ny hemsida måste därför vara att du lätt kan gå in och redigera den, så att det inte blir en stor utmaning för dig senare. Kommer företaget tillhandahålla dig en utvecklare som fixar de ändringar du vill ha, eller måste du lösa det själv? Det här är frågor som definitivt är värda att fundera över. Här på Raqs så hjälper vi dig med att både underhålla och optimera din hemsida.

Recensioner av hemsidan

När du gör din Google-sökning av hemsidan du funderar på att köpa, passa även på att kolla efter recensioner. De ska helst vara så positiva som möjligt, då det kan vara väldigt svårt att vända på negativa kommentarer. Det är viktigt att veta vad andra människor och företag säger om hemsidan du vill köpa för att inte skrämma bort potentiella kunder i framtiden. Du kan inte hoppa in i något som redan har ett dåligt rykte, det blir som att köpa ett sjunkande skepp.

Information om inkomster & utgifter

En av de viktigaste sakerna du behöver titta på innan du köper hemsidan, är detaljerna över inkomst och utgifter.

Några huvudpunkter för dig att utgå ifrån är dessa:

  • Var får hemsidan sina intäkter ifrån? Är du nöjd med inkomstnivåerna?

  • Hur frekventa är intäkterna? Kommer de in ofta eller bara ibland, och kommer det troligtvis att fortsätta komma in under de närmsta månaderna/året?

  • Kommer intäkterna endast från en källa eller från flera olika?

  • Hur mycket utgifter har hemsidan? Är de högre än intäkterna?

Var beredd på utmaningar

Varje råd som vi gett här kommer med ett unikt pussel för dig att lösa. Att köpa en ny hemsida är inte något som man ska ta lätt på och absolut inte stressa sig in i, utan det ska helst bli en så bra och oproblematisk process som möjligt för båda parter. Det är lätt att bli lurad av en fin fasad, så se gärna till att säljaren kan tillhandahålla dig så mycket information som möjligt. Det gör även att säljaren blir mer pålitlig till dig som köpare. Tänk på att det också är viktigt att du köper en hemsida som är rätt för den målgruppen du vill nå ut till.

Gör dessutom en egen fakta-kontroll. Ställ frågor till dig själv som:

  • Ser det ut som en hemsida som människor besöker frekvent?

  • Vad för typ av innehåll har den?

  • Är det bra eller dåligt innehåll?

  • Har den tillräckligt många relevanta länkar?

  • Kommer din tid och pengarna du lagt ner vara värda det?


Be om en second opinion om hemsidan

Be någon i din närhet ta en titt på hemsidan du funderar på att köpa, så att du inte blir hemmablind. Kanske ser den personen något som du inte sett tidigare och leder till att du ändrar dig? Ett till perspektiv är alltid bra att ha. Var beredd på att hålla huvudet högt och att alltid tänka till en extra gång så att du är säker på din sak när du bestämt dig för att köpa.

Eller hör av dig till en webbyrå som specialiserat sig på att bygga hemsidor till företag så gör vi en analys av hemsidan du tänker köpa.

Lycka till.


Hasan FranssonComment