Thaimout som digital nomad

En thaimout är en paus från vardagen i Sverige till förmån för en tid med familjen i Thailand. Vi som är på Thaimout är familjen Fransson från Sundbyberg i Stockholm. Här tänkte jag, Hasan, försöka reda ut lite om olika saker att tänka på och tips och tricks för att lyckas med din thaimout. Oavsett om du är föräldraledig eller tänkte jobba som digital nomad.
Grundplanen var att en av oss skulle jobba och en vara föräldraledig. Det blev att båda var föräldralediga då det inte var så lätt att jobba långa perioder. På sin höjd kunde man få några timmar här och några timmar där att jobba på. Orsaken var flera. Omställningen till värmen tog sin lilla tid, det var knepigt att bada med båda barnen på tu man hand och vi hade kanske tänkt att vi skulle vara lite piggare på kvällarna efter att barnen lagt sig. Då var man själv helt utslagen efter en dag på stranden. Om vi höll oss vakna till 22:00 var det för att vi spelade lite spel eller var på middag till sent.

Vilka är digitala nomadfamiljen Franssons?

Franssons består av Hasan och Sofia med Barnen Nova och Ella. Nova är nästan 3 år och Ella 8 månader när vi påbörjade vår thaimout.
Hela det här äventyret startade egentligen av att Sofias syster skickade ut en fråga om vi ville komma om de skulle gifta sig på Koh Lanta. Då väcktes tanken om inte vi skulle sikta på att vara borta en längre period i samband med bröllopet.

Hasan jobbar med att bygga hemsidor och optimerar sidor för att ranka högt på Google. En tjänst som kan utföras vart som helst i världen så länge det finns en dator och hyfsad internetuppkoppling. Sofia är marknadschef men skulle ändå vara föräldraledig så tidpunkten var riktigt bra. Dessutom är Sofias arbetsuppgifter snarlika Hasans så ett bollplank till hemsidebyggandet fanns där. Att jag försöker få Sofia att bli egen frilansande marknadsförare är ytterligare en pusselbit som kan få oss att lyckas med nomadäventyr i framtiden.

Diskussionen togs upp som ett ämne på den årliga kick-offen som vi i familjen har och alla deltagare med rösträtt (2 st) tyckte att det var en bra idé.

 
 
Franssons på thaimout.jpg

Vad kostar det med Thaimout?

Låt mig vara oerhört tydlig här. En thaimout är inte billigt. Några av de utgifter som man måste räkna med har man inte ens hemma.

Vi valde att hyra lägenhet med 2 sovrum och kök för att det inte skulle bli för jobbigt med barnen om någon inte sov så bra. Med två barn så kommer det ofta praktiska krav som egen toalett, AC, nära till vatten och pool. Vilket driver kostnaden. Dessutom skulle det bli oerhört opraktiskt och tråkigt att äta frukost ute varje dag. En av de stora behållningarna med thaimouten är att ta låånga frukostar med kaffe och mjukstarta dagen. Har man dessutom en stor balkong med bra utsikt är lyckan total.
Alternativet är att hyra en bungalow med fläkt för 100kr om dagen men den risken vågade vi inte ta. Än.

Ungefärlig kostnader som vi haft första månaden. i Svenska kronor.

Hyra av lägenhet/hus.
800:- per dag
Totalt 24 000:-

Driftkostnader
2 000:- för el och vatten.

Matkostnader (utslaget på ett genomsnitt).
Ibland satt vi på fancy restauranger och ibland åt vi på enkla thaihak. Kostnaden för en middag kunde vara från 300 baht (75kr) till 2000 baht (500kr). I allmänhet har vi inte gått loss på alkoholen men ett glas vin eller en öl ibland har hört till.
600:- per dag för frukost, lunch, middag och mellanmål.
Totalt 18 000:-

Upplevelser
Vi åkte på en snorkeltur, hyrde en pick up en heldag med chaufför för att utforska och tog en heldagsutflykt i mangrooveträsket.
3 000:-

Inkomster under thaimouten

Vi valde att hyra ut vår lägenhet i Sundbyberg under thaimouten för att inte även det skulle bli en utgift som tickade på. Istället för att betala hyra hemma varje månad har vi fått ett överskott som kunde hjälpa resan lite på traven. Med företaget Qasa lyckades vi hittade tre holländska studenter som skulle plugga i Stockholm under en termin.

Hyra av lägenhet

8 000:-

Föräldrapenning (två föräldralediga)

25 000:-

Utgifter. Boende, upplevelser, mat och drift.

Skillnad i kostnader. Tex hårfrisör. Massage. Taxi.

Inte bara guld och gröna skogar med en Thaimout


När vi planerade resan hade vi oerhört höga tankar om att vi skulle hinna med så mycket att göra och umgås bara jag och Sofia ibland. Kanske läsa lite böcket och planera olika event. Dessutom skulle vi ha 2019 års kickoff och planera Sofias toastmadameri i höst. Ack så fel vi hade.
Förskolan är fantastisk i Sverige som hjälper oss med småbarnen. Dessutom har vi morföräldrar som är väldigt engagerade i både Nova och Ella med hämtning och passning. Vilket vi nu var långt borta från.

 
Hur vi tänkte det med Thaimouten. Nova chillar i hängmattan med oss bredvid och slumrar till lite.

Hur vi tänkte det med Thaimouten. Nova chillar i hängmattan med oss bredvid och slumrar till lite.

 
Hur det ofta blev istället. Ella äter sand och blir ledsen när vi säger åt henne att sand inte innehåller några vitaminer.

Hur det ofta blev istället. Ella äter sand och blir ledsen när vi säger åt henne att sand inte innehåller några vitaminer.

 
 
Värmebölja vissa dagar under thaimouten. I vårt sovrum. A/C är fantastiskt.

Värmebölja vissa dagar under thaimouten. I vårt sovrum. A/C är fantastiskt.

 
 
 
Franssons på thaimout.jpg

Svenska skolan på Koh Lanta lockar till Thaimout

Vi bodde 2 veckor precis bredvid svenska skolan i Koh lanta. Det kändes som att bo i en välbärgad villaförort i Sverige. Överallt hörde vi svenskar, på gatorna, restaurangerna och i poolen. På gott och ont.
Det går ca 200 barn på den stora skolan här. Sen finns det ytterligare en förskola och en lilla svenska skolan. Hörde även rykten om att det planeras för en tredje svensk skola på Koh Lanta (!). Man känner sig inte precis unik som föräldraledig svensk i Thailand när man bor här. Däremot så fick Nova snabbt kompisar som hon kunde leka och prata med. Det var inte lika lätt att leka med de tyska barnen.

 
Skolan på koh lanta
 


 Lite skillnader mellan Thailand och Sverige

Säkerhet.
trafik.
Bild på tankstation och djur

Franssons på thaimout.jpg