Nytt boende men samma ö och land

Från hus till lägenhet

Vi har förflyttat oss till ett lägenhet istället för ett hus på Koh Lanta. Kan låta som ett nerköp men det känns riktigt bra. Lägenheten ligger mer centralt, och det är inte en trafikerad och stundtals väldigt mörk väg vi behöver vandra för att nå strand eller restauranger. Nu är vi som Nova säger “mitt i smeten”. Det är fantastiskt! Och det finns en pool som hör till området (och en som hör till närliggande resort som vi låtsas att vi bor på. Det vill säga vi badar i deras pool fast vi inte får, säkert ett långt fängelsestraff för det). Nova längtar hem till sitt kök ibland, ett kök som vi lämnat tillbaka och som inte ens finns kvar hemma, och vill att vi åker hem till Sundbyberg då och då. Men oftast så verkar hon tycka att det är himla bra här. Hon har som ni kanske sett lärt sig “simma”. Hon är riktigt modig och kämpar verkligen på i vattnet. Våra försök att få henne att gå från hundsim till bröstsim är dock helt ointressanta för henne. Hon kan ju redan simma så varför ska hon kämpa vidare med något annat sätt???

En mage fylld med sand

Ella är som vanligt en liten solstråle, trots att det inte står helt rätt till med hennes mage. Hon ska ju så klart inte äta på något som är smutsigt eller som är sköljt i kranvattnet, eller få i sig något vatten från kranen över huvud taget. Men hur faaaan ska man lyckas med det undrar vi? Då hade vi ju varit tvungna att lägga henne i en plastpåse och knyta åt ordentligt. Som det är nu slickar hon i sig allt vatten hon kan så fort vi duschar av henne (det är ju inte hållbart att duscha henne i flaskvatten, eller?!?), tuggar på allt hon kommer åt om det så är leksaker på stranden, löv, gräs, bestick, möbler eller vad hennes överraskande långa armar kan nå och hon trycker i sig så mycket sand hon bara kan varje dag. Igår tog jag mig en massage och kom tillbaka till resten av familjen och Nova utbrister glatt “titta på Ella!”. Ella i sin tur hade faceplantat ner i sanden och var därför heeeeelt täckt av sand från topp till tå, det var bara två små hål för hennes ögon som glatt tittade upp på mig. Näsan var igenproppad med sand och en liten knytnäve fylld med ännu en näve sand täckte munnen. Det är ju inte gott, varför fortsätter barn att äta obehagliga saker?

Fiskar och prat

Vi gjorde en båtutflykt för några dagar sedan och snorklade bland fiskar och såg fantastiska små öar. Hasan simmade tillsammans med gruppen in i en grotta och kom till en lagun inne i ön vi var utanför. En vit strand och höga berg runt om lagunen. Var tydligen fantastiskt vackert…bara lite väl mycket folk i orangea flytvästar i vägen. :) Nova tyckte att det var lite läskigt med alla fiskar som simmade runt henne, men gav sig ändå ner i vattnet flera gånger. Hon imponerar med mycket den där lilla. Igår frågade kvinnan som checkade in oss i lägenheten hur gammal Nova var och Nova svarade “två år”. Kvinnan sa då “Nej men det är du inte va?” Jo sa jag hon är faktiskt fortfarande det, men närmare tre nu. Kvinnan bara tittade på henne och sa efter ett tag “oj, nu blev jag imponerad, vad du pratar.” Japp, våra öron saknar aldrig något att lyssna på, förutom när hon har “Apajden” i knät.

Konsten att göra ingenting

Vi äter fantastisk god mat, mestadels ute, men några pastamiddagar och omelett har det blivit på hemmaplan och frukost äter vi alltid hemma. Några kvällar har vi köpt med oss mat från någon restaurang också. Det är himla skönt att vara hemma ibland och vi försöker se till att inte känna att vi måste göra saker hela tiden. Det blir bättre och bättre ju mer vi kommer in i lunket och bara låter dagarna få innehålla vad vi känner för.

Jag (Sofia) har satt en rutin på att träna varannan morgon. Igår var första löpturen på stranden, som nu finns lite närmare än tidigare. Väldigt trevligt! Och kvart över sju på morgonen är tydligen då det är flest människor på stranden, på dagarna ser man inte alls lika mycket folk där.

Nu är klockan tjugo över nio på morgonen och den äldsta och den yngsta har somnat om, Nova kollar Apajd och jag dricker kaffe på en än så länge sval balkong. Verkar inte bli så många fler knop idag.

Hoppas ni alla mår bra där hemma. Kram från oss

 
 

Många restauranger blir det. Och ingen av dem bjuder på middagsro. :) Ella blir förpassad till sele utan någon större framgång och Hasan försöker lära Nova att meditera i väntan på maten, gick sådär.

 
 
Världens gladaste Ella.

Världens gladaste Ella.

En dålig mage rår inte på den här solstrålen.

En dålig mage rår inte på den här solstrålen.

 
Välmanikyrerade naglar gånger tre.

Välmanikyrerade naglar gånger tre.

Nova fick även två flätor som en viss jättestark tjej.

Nova fick även två flätor som en viss jättestark tjej.

En cool tjej på väg ut på middag.

En cool tjej på väg ut på middag.

 
Säker transport av familj (jämfört med att lasta upp alla på en och samma moppe, vilket de flesta gör här).

Säker transport av familj (jämfört med att lasta upp alla på en och samma moppe, vilket de flesta gör här).

 
 
Nova och Hasan bland fiskarna.

Nova och Hasan bland fiskarna.